Η δική μου Ιθάκη

κοιτώντας τα λευκά ταβάνια,

μου λες

ότι δεν ξέρεις τι ειν´ αυτό

που

θα μας σώσει

τελικά.

Image

Για μένα, το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρουμε από τι θέλουμε να σωθούμε..
Ίσως, από τους ίδιους μας τους εαυτούς, από τις ίδιες μας τις Ιθάκες..
Ίσως πάλι, οι Ιθάκες μας να είναι κάτι πιο απλό απ´ ότι νομίζαμε..

 

Για μένα,

αυτό

το βράδυ,

η Ιθάκη μου

 μετουσιώνεται σε αυτές τις γυναίκες που περιγράφει  ο Τάκης Τζίφας στο βιβλίο του ” Συνοδεία Εγχόρδων”. Τις ονειρικές..

 

 

Θα βρω έναν ταξιτζή, ώριμο και ανοιχτό στις προκλήσεις, και θα πάω σε ένα κοντινό μικρό αστέρι, λίγο επαρχιακό και νοικοκυρεμένο από όπου θα φέρω μερικές γυναίκες..
Θα έχουν πράσινα λοξά μάτια με τυρκουάζ βλεφαρίδες, σαρκώδη χείλη στο χρώμα του κυπαρισσιού, μακριά πράσινα μαλλιά με σμαραγδένιες αποχρώσεις, πράσινη ελιά στο μπούτι, βεραμάν πανέμορφο κώλο και χρυσή καρδιά.
Επειδή θα πρόκειται περί πλασμάτων ανώτατης συμπαντικής νοημοσύνης, με εξελιγμένο εγκέφαλο περιέχοντα δεδομένα όλης της σοφίας γνωστών και άγνωστων πολιτισμών του παρελθόντος, θα μάθουν ελληνικά σε χρόνο μηδέν..
Επειδή στον κόσμο τους τρώνε μόνο χόρτα και πίνουν λικέρ μέντα, θα ενθουσιαστούν αφάνταστα με τα γαρδουρμπάκια , το κατσικάκι Τριπόλεως με πατάτες στον φούρνο, την φάβα Σαντορίνης, τη χωριάτικη με φέτα Καλαβρύτων, τα λουκάνικα Μυκόνου, την σπανακόπιτα, την παστουρμαδόπιτα και θα τιμήσουν δεόντως το κοκκινέλι Αμυνταίου..

Θα ακούσουν ρεμπέτικα σε πρώτες εκτελείσεις από γραμμόφωνο, θα σπάσουν πιάτα και, ενώ ρίχνουν τις ζειμπεκιές τους, θα βρίζουν τις εξουσίες, τους κλέφτες τους πολιτικούς και φυσικά τους Αμερικάνους, με βρισιές όμως πρωτότυπες και ποιητικές, που θα τις συνθέσουν εκείνη τη στιγμή για χάρη μου..

Θα χορέψουν ολόγυμνες καρσιλαμάδες, ενώ ο ιδρώτας τους θα μοσχοβολάει φρεσκοκομμένο  γρασίδι και θα έχουν μαργαριτούλες στο εφηβαίο.

Μετά θα μου δηλώσουν με πονηρό χαμόγελο ότι, αν έχω στο μυαλό μου τίποτα παρτούζες και τέτοια, καλύτερα να το ξεχάσω, γιατί αυτές τη βρίσκουν με αλγόριθμους, επουράνιες στατιστικές, μποζόνιαHiggs, και διασκεδάζουν στέλνοντας την αντιύλη σε θελήματα.

Ο πραγματικός λόγος όμως που τις κουβάλησα εδώ και πλήρωσα ένα σωρό λεφτά στο ταξί, που το είχα αγκαζέ απ’ έξω για την επιστροφή, ήταν για να ακυρώσουν με μια μαγική προβολή από μέλλον όλες τις πιθανότηες να καταντήσω κάποτε να ξεχάσω πως τρώνε, πως πίνουν, πως βαδίζουν και, εντέλει, πως ανασαίνουν.

Αφού, χαράματα πια, μου δείξουν από την ταράτσα το άστρο τους και πώς να το ξεχωρίζω απ’ τα υπόλοιπα, θα φιληθούμε με πάθος, με ματια βουρκωμένα, και με την φωνή της Νίνου να τις συνοδεύει θα φύγουν με τις καλύτερες των εντυπώσεων..

Ελπίζω να κρατήσουν τον λόγο τους και, όσο για τα χρήματα, ακόμα και αν χάσουν το χρώμα τους στο φώς της ημέρας και γίνουν χλωμά χαρτιά, δε θα με πειράξει καθόλου.

Έτσι κι αλλιώς, δεν μπορούν να φέρουν τίποτα πίσω απ’ αυτά που σιγά-σιγά με εγκαταλείπουν.

Άμα διηγηθούν πως πέρασαν στους γέροντες σοφούς της πατρίδας τους, αυτοί σίγουρα θα τις πιέσουν να τηρήσουν τις υποσέσεις τους και να μην αφήσουν αβοήθητο το μοναδικό πλάσμα του Γαλαξία που τους πρόσφερε τόσες περιποιήσεις και τέτοια φιλοξενία, έστω και με λίγη ιδιοτέλεια..

Τέτοιο γλέντι αποκλείεται να πάει χαμένο!!!

Κι αν ίσως μαθευτεί στο σύμπαν θα με αναζητήσουν κι άλλοι πολιτισμοί με προσφορές και παρακάλια…

 

Advertisements

About Carlito

Γράψιμο σε κεντρικά καφέ της πόλης. Παρατηρητής ανθρώπινων σκιών. Διττός, μυθοπλάστης και αιθεροβάμων. View all posts by Carlito

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: